Walory smakowe wieprzowiny z polskiej rasy puławskiej
Rasa puławska jest to rodzima rasa zwierząt z terenu wschodniej Lubelszczyzny i zachodniego Mazowsza. W porównaniu z rasami typowo mięsnymi charakteryzuje się niższymi wartościami wskaźników tuczu (mniejszymi przyrostami dobowymi i większym zużyciem paszy), mniejszą mięsnością i nieznacznie większym otłuszczeniem, ale mięsem o wyraźnie wyższej jakości. Jednym z istotnych elementów wpływających na wysoką jakość wieprzowiny jest struktura włókienek mięśniowych i zawartość tłuszczu śródmięśniowego (IMF), które decydują o parametrach sensorycznych mięsa (i jego przetworów), a głównie o jego smakowitości.
Nasze mięso i produkty z Rasy Puławskiej są wyjątkowo soczyste, idealnie kruche, przepełnione bogactwem smaku i aromatu, wędzone w tradycyjnej wędzarni drzewem olchowym z użyciem tylko naturalnych przypraw, bez konserwantów. Posiadają mniejszą zawartością tłuszczu, są bogate w kwasy Omega 6 i Omega 3, charakteryzują się mniejszą zawartością cholesterolu i cennymi źródłami witamin E, B6, B1, łatwo przyswajalnego żelaza oraz mniejszą zawartością soli. Wszystko to przekłada się na SMAK i mniejszą kaloryczność.
Źródło i fot.: materiały prasowe Mościbrody ZM