Polska wołowina - dlaczego warto ja cenić i wykorzystywać w kuchni Artykuły firmy Kontakt do firmy

14.07.2021

Mięso wołowe w naszym kraju nie znajduje się w czołówce najpopularniejszych mięs używanych w kuchni. Inaczej wygląda to jednak na świecie. Wołowina również Polska jest bardzo ceniona i wykorzystywana zostaje w ilościach podobnych jak wieprzowina w Polsce. Co sprawia zatem, że My posiadając najwyższej jakości wołowinę nie sięgamy po nią w naszych domach? Z czego to wynika? I dlaczego jednak warto? - dowiecie się tego wszystkiego po przeczytaniu mojego artykułu.

Zacznijmy od początku - Hodowla.

Bydło to bardzo wymagające zwierzęta. Potrzeba wiele czasu i siły, aby uzyskać idealną "sztukę mięsną", która spełni oczekiwania producentów. Rozmawiając z Rolnikami każdy z nich opowiadał o rasach, warunkach, żywieniu i ich predyspozycjach. Cały proces nie jest tak prosty jak mi się wydawało. Przeciętny "Kowalski" widzi "krowę" pasąca się na pastwisku - no i tak codziennie. Co zatem w tej pracy jest tak skomplikowane? A okazuje się, że wszystko. Każdy rodzaj bydła ma inne preferencje we wszystkich aspektach. Chodzi tu o czas spędzony na pastwiskach, ruch, rodzaje pasz, dostęp do wody i odpowiednie godziny.

Wydaje mi się, że mój grafik jest mniej poukładany niż ten który posiada "krowa". Co więcej bydło musi być karmione specjalnymi ekologicznymi paszami o wyselekcjonowanym składzie, ponieważ to jest jeden z najważniejszych aspektów, które stanowią o jakości mięsa uzyskanego w uboju. Reasumując. Bydło to bardzo starannie chowane zwierzęta, karmione tylko ekologicznymi paszami przy których naprawdę jest wiele pracy, aby uzyskać idealny produkt na sprzedaż. Właśnie dlatego rynkowe ceny wołowiny są wyższe od pozostałych mięs - wynika to z ilości pracy i cen pasz najwyższej jakości.

Producenci - to kolejny etap całego łańcucha.

Każdy z nich pragnie mieć najlepszą wołowinę w swojej ofercie, ponieważ odbiorcy na pierwszy "rzut oka" rozpoznają wysokiej jakości produkty. Żeby zarobić trzeba dbać o jakość całej produkcji i ze starannością selekcjonować elementy wołowe. Tu jak w przypadku hodowli nie ma miejsca na sztuczne dodatki i oszczędności, które mogłyby w dalszych etapach eliminować nawet całą sprzedaż mięsa wołowego. Idealnym przykładem producenta i zarazem eksportera na cały świat jest Zakład Mięsny Mościbrody. To właśnie tu produkowane są wędliny i mięsa na najwyższym poziomie, którymi "zajada" się świat. Sukces tego przedsiębiorstwa jest banalnie prosty. Najwyższej klasy bydło z lokalnych gospodarstw ekologicznych, tradycyjne przetwórstwo bez użycia sztucznych dodatków, dokładność i jakość obróbki mięsa a w przypadku wędlin bazowanie na recepturach z przed lat.

Na sam koniec zostawiłem to co interesuje mnie najbardziej, czyli jedzenie.

Kuchnie świat i najlepsza wołowina jako danie główne. Co możemy powiedzieć o mięsie ? Niesamowita smakowitość, kruchość, ogromne ilości witamin i minerałów a także duża zawartość białka. Wszystko to składa się w jedna całość stanowiącą produkt, który staje się niezbędnym budulcem naszego organizmu, przy czym jest niesamowicie pyszny i można go przyrządzić na nieskończoną ilość sposobów. Co my Polacy znamy dobrze pod postacią wołowiny? Oczywiście jest to tatar, stek, burger, bitki, flaki, kebab wołowy i to tak naprawdę na tyle co możemy spotkać na naszych stołach. Jednakże mięso to na świecie jest podawane na milion sposobów i wykorzystywane jest w diecie codziennej. Zachęcam do spróbowania przepisów z dalekiego wschodu. Chiny spożywają duże ilości tego mięsa właśnie z powyższych powodów. Pragną utrzymać zdrowego ducha w zdrowym ciele, co z resztą widać po nich samych. Czy wołowina może być odchudzająca i przedłużać nasze życie? Poniekąd tak, ponieważ poprzez wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu stanowi idealne mięso dla ludzi, którzy się odchudzają lub uprawiają sport dbając na co dzień o tzw. linię.

Pamiętajcie, że najważniejsza jest jakość a nie cena. Wysokogatunkowa, kulinarna wołowina to gwarancja udanego obiadu.

Na sam koniec chciałbym namówić Państwa do spróbowania własnych sił w kuchni. Zakupcie kawałek świeżej najlepszej wołowiny i stwórzcie niesamowite danie, które będzie zdrowe, pożywne i bogate w witaminy. Przepisy oraz triki dotyczące wołowiny i jej przyrządzania odnaleźć możecie na stronie internetowej i facebook'u Zakładu Mięsnego Mościbrody. Życzę Smacznego.

Źródło i fot.: Mościbrody ZM