Dezynfekcja UV-C w przemyśle spożywczym – maszyny i produkty
Promieniowanie UV-C (długość fali 253,7 nm) od kilkudziesięciu lat wykorzystywane jest w dezynfekcji. Najczęściej zastosowanie znajduje przy dezynfekcji pomieszczeń (powierzchnie), powietrza i wody. Wiele badań naukowych oraz testów przeprowadzonych w zakładach produkujących żywność potwierdziły skuteczność efektu bakteriobójczego jaki zapewnia wykorzystanie UV-C.
Zatem jakie są zalety naświetlania promieniowaniem UV-C? Efekt biobójczy dotyczy każdego mikroorganizmu. To oznacza, że wszystkie bakterie, wirusy, pleśnie, grzyby itp. mikroby zginą pod wpływem naświetlania promieniowaniem UV. Jest to jeden z argumentów, które najsilniej przemawiają za wdrożeniem dezynfekcji UV-C na produkcji. Ponadto promieniowanie UV-C nie pozostawia śladów chemicznych na powierzchni oraz wewnatrz, dzięki czemu w odpowiednich warunkach można dezynfekować produkty spożywcze. Ta cecha światła ultrafioletowego również pozwala na wchodzenie do pomieszczeń tuż po skończonej dezynfekcji. Regularna dezynfekcja UV-C pomaga nie tylko podnieść poziom czystości mikrobiologicznej, ale również wydłużyć czas przydatności do spożycia produktów. W zakładach produkujących żywność, które nie spotykają się z przekroczeniem limitu danych mikroorganizmów również stosuje się UV-C, ale jako prewencję. Źródeł zakażeń może być wiele w zależności od specyfiki zakładu – półprodukty, powietrze, ludzie, sam produkt (np. mięso).
Warto podkreślić, że zakup oraz instalacja lamp UV są relatywnie tanie a samo utrzymanie takiego wyposażenia nie generuje dużych kosztów. Wymienia się jedynie źródła światła, które należy utrzymywać w czystości. Mycie pod ciśnieniem nie jest wskazane, gdyż może uszkodzić zafoliowane promienniki. Zamiast myjki ciśnieniowej lepiej użyć wilgotnej ściereczki. Jeśli na promiennikach będzie utrzymywać się wilgoć lub zabrudzenie, światło UV będzie rozproszone a to przekłada się na mniejszą skuteczność. Dbanie o czystość urządzenia zapewni jego sprawne działanie przez długie lata.
Tak wysoka skuteczność biobójcza promieniowania UV-C może rodzić pytanie o bezpieczeństwo stosowania tej technologii w obecności ludzi pracujących przy naświetlanych maszynach. Odpowiednie zabezpieczenia, np. z blachy, pozwalają na ograniczenie odziaływania światła UV tylko do pożądanego miejsca. Ultrafiolet nie przenika przez taką osłonę, więc operator maszyny oraz osoby postronne są całkowicie bezpieczni.
Takie rozwiązania oferuje polska firma produkcyjna ULTRAVIOL, która od ponad 20 lat dostarcza sprzęt do dezynfekcji UV-C firmom produkującym żywność, szpitalom oraz innym podmiotom, dla których istotny jest poziom czystości mikrobiologicznej. Zdjęcie prezentuje Zespół Bakteriobójczy do postawienia na stole rozbiorowym, wyposażony w zabezpieczone folią antyrozbryzgową promienniki UV-C w autorskiej wersji typu CGL (Compact Germicidal Lamp).
Więcej informacji o zastosowaniu dezynfekcji UV-C na produkcji spożywczej można uzyskać bezpośrednio u producenta: Ultra-Viol sp.j. Pietras, Purgał, Wójcik pod adresem biuro@ultraviol.pl lub telefonicznie pod numerami: 609 010 717, 601 947 667, 605 362 042
Źródło i fot.: Ultra-Viol