Automatyczna linia do koszerowania przednich ćwierci wołowych o wydajności 25 ćwierci na godzinę
Automatyczna linia do koszerowania ćwierci wołowych jest to układ wykorzystujących przenośnik łańcuchowy pracujący w poziomie i pionie do przemieszczania zawieszonych na specjalnych hakach transportowych ćwierci wołowych przednich. Za pomocą tego przenośnika ćwierci wołowe transportowane są kolejno przez poszczególne stanowiska z odpowiednią prędkością przez określony czas.
Tytułem wstępu należy podać definicję koszerowania, która obejmuje szereg następujących po sobie czynności w określonych ramach czasowych, mających na celu usunięcie krwi z mięsa przez moczenie, solenie lub opiekanie, przy jednoczesnym założeniu, że mięso musi pochodzić ze szechity czyli uboju rytualnego.
Proponowana przez nas automatyczna linia do koszerowania przednich ćwierci wołowych została zaprojektowana w uzgodnieniu i pod nadzorem koordynatora ds. koszerności z ramienia Rabinatu na terenie Polski.
Automatyczna linia do koszerowania ćwierci wołowych jest to układ wykorzystujących przenośnik łańcuchowy pracujący w poziomie i pionie do przemieszczania zawieszonych na specjalnych hakach transportowych ćwierci wołowych przednich. Za pomocą tego przenośnika ćwierci wołowe transportowane są kolejno przez poszczególne stanowiska z odpowiednią prędkością przez określony czas.
Stanowisko pierwsze, gdzie rozpoczyna się proces koszerowania służy do przewieszania ćwierci wołowych z eurohaka na zamocowane na łańcuchu przenośnika specjalnej konstrukcji haki transportowe wykonane ze stali nierdzewnej.
Kolejnym stanowiskiem przez które transportowana jest ćwierć jest wanna z zimną wodą w której mięso zostanie dokładnie „wymoczone” przez co najmniej 30 minut. Na następnym stanowisku na specjalnych podestach wołowina zostanie natarta solą i tak przygotowana będzie transportowana przez co najmniej 60 minut.
Po upływie tego czasu łańcuch przenośnika z ćwierciami przechodzi przez myjkę, gdzie zostanie spłukana sól, a następnie przez rytualne trzykrotne zanurzenie mięso zostanie wypłukane z soli.
Tak przygotowane ćwierci trafiają na ostatnie stanowisko, gdzie zostaną powtórnie przewieszone na eurohak i odtransportowane kolejką rurową do chłodni lub bezpośrednio na rozbiór.
Po przebyciu tego procesu mięso również pod nadzorem będzie rozebrane, spakowane i otrzyma certyfikat koszerności.
Ze względu na stały nadzór nad produkcją mięsa uzyskującego po rozbiorze status mięsa koszernego, jest ono produktem nabywanym przez wyznawców judaizmu ale również przez ludzi ceniących sobie wysoką jakość mięsa.
Produkowane przez nas linie do automatycznego koszerowania, ze względu na dostępną w istniejących zakładach mięsnych kubaturę adaptowanych pomieszczeń oraz oczekiwaną wydajność, produkowane są na indywidualne zmówienie i w oparciu o indywidualne projekty.
Zapraszamy również również do obejrzenia galerii zdjęć.
Źródło i fot.: Tracz