Pompa pneumatyczna tłokowa - do automatycznego podawania produktu
Pompa pneumatyczna tłokowa jest urządzeniem służącym do przetłaczania i dozowania cieczy oraz produktów gęstych, napęd pompy stanowi siłownik zasilany sprężonym powietrzem.
Pompa ma zastosowanie w przemyśle spożywczym szczególnie do automatycznego podawania produktu do zbiornika maszyny pakującej.
Zaletą pompy jest jej prosta konstrukcja oraz fakt, iż nie niszczy konsystencji tłoczonych produktów. Może pracować w trybie automatycznym podłączona w ciąg linii technologicznej, jak i w trybie ręcznym.
Pakowane produkty (przykłady):
- pasztety, mielonki, smalec,
- jogurty naturalne i termizowane, śmietana, kefir, kremy serowo-smakowe, homogenizowane, serki i desery smakowe (naturalne i termizowane),
- wszelkie produkty spożywcze o konsystencji płynnej i półpłynnej np. ketchup, majonez, sosy itd.,
- produkty ziarniste: serek cottage cheese.
Wydajność – do 1500-2500 l/h w zależności od gęstości produktu
Króćce wejściowe 50-70 w zależności od potrzeb klienta
Mycie w systemie CIP ( 75C)
Podstawowe parametry pompy:
- wymiary: 220mm x 260mm x 1200mm
- masa: ~ 55kg
- zasilanie sprężonym powietrzem: ciśnienie około 0,6 do 0,8 Mpa
- zapotrzebowanie na powietrze: ~ 7 m³
- doza jednostkowa: 1,5 kg
Wydajność pompy można zwiększać lub zmniejszać po przez regulację ciśnienia powietrza.
Na bazie pompy tłokowej budowane są dozowniki półautomatyczne.
Źródło i fot.: MPS