Krem piekarniczy instant o doskonale kremowej konsystencji z Emwaxy® Artykuły firmy Kontakt do firmy

07.07.2022

Krem piekarniczy musi spełniać wiele wymagań, takich jak wysoka stabilność przy pieczeniu, dobra odporność na zamrażanie i rozmrażanie, a jednocześnie powinien być kremowy i smaczny. Częstym rozwiązaniem jest kombinacja modyfikowanej skrobi ziemniaczanej i alginianu. Niestety alginian ma negatywny wpływ na teksturę kremu piekarniczego, zwłaszcza po zamrożeniu i rozmrożeniu. Może to prowadzić do nieprzyjemnego żelowania z efektem piasku, nierównej tekstury i separacji wody (synerezy). Rozwiązaniem jest skrobia Emwaxy®.

Właściwości Emwaxy® Jel 300:

  • wysoka stabilność na chłodzenie, zamrażanie oraz pieczenie
  • możliwość redukcji alginianu o co najmniej 25%
  • wysoka lepkość i wiązanie wody
  • doskonała tekstura kremu
  • lepszy smak i kremowość
  • oparta w 100% na amylopektynie zamiast kombinacji amylozy i amylopektyny

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu.

Źródło i fot.: Impag