Krem piekarniczy instant o doskonale kremowej konsystencji z Emwaxy®
07.07.2022
Krem piekarniczy musi spełniać wiele wymagań, takich jak wysoka stabilność przy pieczeniu, dobra odporność na zamrażanie i rozmrażanie, a jednocześnie powinien być kremowy i smaczny. Częstym rozwiązaniem jest kombinacja modyfikowanej skrobi ziemniaczanej i alginianu. Niestety alginian ma negatywny wpływ na teksturę kremu piekarniczego, zwłaszcza po zamrożeniu i rozmrożeniu. Może to prowadzić do nieprzyjemnego żelowania z efektem piasku, nierównej tekstury i separacji wody (synerezy). Rozwiązaniem jest skrobia Emwaxy®.
Właściwości Emwaxy® Jel 300:
- wysoka stabilność na chłodzenie, zamrażanie oraz pieczenie
- możliwość redukcji alginianu o co najmniej 25%
- wysoka lepkość i wiązanie wody
- doskonała tekstura kremu
- lepszy smak i kremowość
- oparta w 100% na amylopektynie zamiast kombinacji amylozy i amylopektyny
W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu.
Źródło i fot.: Impag