Koesktrudowane Osłonki Alginianowe - EUROGEL®
Alginiany to preparaty, które doskonale wpisują się we właściwości kształtujące teksturę wyrobów mięsnych, a także mogą wpływać na ich kształt. Preparaty otrzymywane z wodorostów morskich przeznaczone do wytwarzania osłonek alginianowych, dystrybuowane są przez firmę EUROGUM POLSKA Sp. z o.o.
Stosowane są jako nowoczesna alternatywa dla osłonek tradycyjnych takich jak:
- osłonki naturalne (np. jelita: baranie, wieprzowe),
- osłonki poliamidowe,
- osłonki celulozowe,
- osłonki białkowe.
W porównaniu z innymi systemami, system alginianowy jest bardzo dobrym rozwiązaniem zarówno od strony technicznej jak i ekonomicznej.
Osłonki produkowane na bazie alginianów mogą być stosowane w kiełbasach typu:
- parówki,
- kabanosy,
- kiełbaski surowe,
- kiełbaski grillowe.
Firma EUROGUM POLSKA, dostarcza produkty serii EUROGEL® w formie proszku, co oznacza, że gotowy do użycia żel przygotowywany jest w takiej ilości jaka jest wymagana na dany cykl produkcyjny. Gotowy żel może być przechowywany w warunkach chłodniczych przez tydzień.
Preparat EUROGEL® i jego korzyści z zastosowania:
- 100% wegański,
- konkurencyjny cenowo w stosunku do ofert gotowego żelu, nawet 3 razy tańszy,
- wygodniejszy do przechowywania (oszczędność powierzchni magazynowej),
- duża wydajność: 60 kg proszku to 1000 kg gotowego żelu alginianowego,
- preparat w formie proszku posiada długi termin przydatności w magazynie suchym,
- krótki czas przygotowania żelu alginianowego w kutrze misowym z próżnią: przy ilości 500 kg żelu to tylko ok. 15 ÷ 20 minut,
- stabilne przyleganie osłonki do farszu,
- możliwość dostosowania obróbki termicznej do wymagań klienta pod kątem wyrobu gotowego,
- możliwość barwienia żelu alginianowego,
- szersze spektrum kalibrów niż w osłonkach klasycznych,
- działa z każdą linią alginianową.
Firma EUROGUM POLSKA ciągle udoskonala ofertę, aby zaspokajała ona potrzeby rynku spożywczego dla obecnych i nowych klientów. Dlatego stale poszukujemy nowych rozwiązań i dostawców.
W naszym portfolio znajdują się również produkty uzupełniające, m.in. włókna roślinne, które pomagają w tworzeniu nowych produktów i rozwiązań technologicznych w branży mięsnej m.in zastosowanie w aplikacjach solankowych – procesy nastrzykowe i zalewowe, z użyciem błonnika cytrusowego i marchwiowego.
Opracował: mgr inż. Paweł Pełka – Technolog żywności w Eurogum Polska sp. z o.o.
Źródło i fot.: Eurogum