Bezpieczeństwo żywności i żywienia – komentarz
Jesteśmy autorami pierwszego na polskim rynku wydawniczym systemowego komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia i wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.
Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia pod redakcją naukową dr Agnieszki Szymeckiej-Wesolowskiej współautorstwa m.in. Daniela Szostaka - wspólników Centrum Prawa Żywnościowego.
Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.
Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literaturą przedmiotu.
W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:
- wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
- wymogów bezpieczeństwa żywności,
- rejestracji i zatwierdzania zakładów,
- przebiegu urzędowej kontroli żywności,
- znakowania żywności,
- odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.
Źródło i fot.: Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp.k.