Bezpieczeństwo żywności i żywienia – komentarz Artykuły firmy Kontakt do firmy

17.10.2022

Jesteśmy autorami pierwszego na polskim rynku wydawniczym systemowego komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia i wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.

Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia pod redakcją naukową dr Agnieszki Szymeckiej-Wesolowskiej współautorstwa m.in. Daniela Szostaka - wspólników Centrum Prawa Żywnościowego.

Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.

Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literaturą przedmiotu.

W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:

  • wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
  • wymogów bezpieczeństwa żywności,
  • rejestracji i zatwierdzania zakładów,
  • przebiegu urzędowej kontroli żywności,
  • znakowania żywności,
  • odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.


Źródło i fot.: Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp.k.